• Úspech Sebastiána Bucha na festivale Konvergencie

          • Mimoriadny úspech Sebastiána Bucha na medzinárodnom festivale komornej hudby "Konvergencie 2021".

            Sebastián Buch sa stal laureátom I. ročníka súťaže pre mladých slovenských skladateľov do 35 rokov pod heslom „Posuň svoju hudbu ďalej“, do ktorej bolo prihlásených 18 komorných kompozícií. Odbornú porotu najviac zaujalo päť diel. Skladba "Akt pre klarinet, violončelo a klavír" bola premiérovo uvedená 18. septembra 2021 v rámci festivalu komornej hudby "Konvergencie 2021" v Bratislave.

            Z 18. prihlásených diel, ktoré boli hodnotené na základe bodovania a po spoločnej online konzultácii odbornú porotu najviac zaujalo 5 skladieb skladateľov z prostredia profesionálnej formácie a medzi nimi aj skladba Sebastiána Bucha.

            Sebastián Buch je najmladší ocenený účastník skladateľskej súťaže Konvergencií, je študentom Bilingválneho gymnázia D. Tatarku v Poprade, zároveň študuje kompozíciu na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave u L. Borzíka a hru na klavíri v ZUŠ Škola Mierová Svit (P. Čapó).

            Ako sám Sebastián hovorí:„S hudbou som začal pomerne neskoro, pred piatimi rokmi, avšak o to viac ma baví. Každý deň cvičím na klavíri a tiež často komponujem. Inšpiráciu hľadám v literatúre, poézii, prírode, obrazoch a filozofii“.

            Sebastiánovi Buchovi k tomuto mimoriadnemu úspechu srdečne blahoželáme a do ďalšej skladateľskej a interpretačnej činnosti mu želáme hojne umeleckej inšpirácie a húževnatosti.

            https://www.konvergencie.sk/sutaz/

            Odborná porota: prof. Jevgenij Iršai (VŠMU), Peter Zagar (skladateľ, Slovenský rozhlas), Adrián Demoč (skladateľ), Nora Skuta (klavír, Österreichisches Ensemble für Neue Musik), Igor Karško (husle, Musikhochschule Luzern), Ronald Šebesta (klarinet, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Lotz trio) a Jozef Lupták (violončelo).